Acid kojic

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări

Acid kojic

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

12,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

Ingredient activ contra petelor pigmentare cu rol antioxidant si antirid



Acidul kojic este un activ cosmetic de ultima generatie cu efecte notabile contra petelor pigmentare, a melasmei si a ridurilor in general.


Acidul kojic se foloseste in produsele destinate iluminarii tenului, pentru reducerea pigmentarilor de orice fel ale pielii (pistrui, pete de soare sau de varsta, sau hiperpigmentari postinflamatorii ale pielii). Actiunea sa principala este de a bloca tirozinaza, enzima esentiala pentru producerea melaninei.


INCI: Kojic acid


Forma de prezentare: pulbere fina de culoare crem cu miros specific vegetal (foarte slab).


Solubilitate: solubil in apa; insolubil in uleiuri


Descriere


Acidul kojic este o substanta naturala produsa de mai multe specii de fungi, in special de catre Aspergillus oryzae, acesta din urma fiind cunoscut in Japonia sub denumirea de koji. Are o indelungata istorie de utilizare in alimentatie  deoarece se produce in timpul procesului de fermentatie pentru obtinerea mai multor preparate specific japoneze, ca de exemplu miso (pasta de soia fermentata), shoyu (sos de soia) si vinul traditional sake.


Ce face acidul kojic pentru piele?


1. Ilumineaza si uniformizeaza pielea


Asa cum am mentionat la inceputul acestei prezentari, acidul kojic are ca principala actiune inhibarea activitatii tirozinazei, o enzima esentiala pentru producerea melaninei. Cu alte cuvinte, reduce cantitatea de melanina formata la nivelul pielii, de aici rezultand o piele uniforma fara acumulari neomogene de melanina (discromie – ten neuniform).


2. Diminueaza hiperpigmentarile pielii (melasma)


Cauzele melasmei nu sunt cunoscute insa datele clinice indica actiunea mai multor factori favorizanti pentru pigmentarea anormala si neuniforma a pielii: factori hormonali, predispozitie genetica, contraceptivele orale, expunerea repetata la soare fara aplicarea unor produse de protectie solara, hormonii tiroidieni sau sarcina (in acest caz pigmentarea se numeste cloasma). In toate aceste situatii apare o secretie anormala de melanina, pigmentul responsabil de protectia pielii in fata efectelor negative ale radiatiilor solare.


Pe langa actiunea de inhibare a productiei de melanina, acidul kojic promoveaza regenerarea celulara, ceea ce duce la indepartarea straturilor de celule incarcate excesiv cu melanina si totodata are efect antioxidant.


Acidul kojic patrunde adanc in piele, inclusiv la nivelul dermului, actionand inclusiv asupra pigmentarilor profunde.


3. Are efect antirid


Fierul continut in piele este considerat a juca un rol esential in procesul de imbatranire prematura a pielii datorata actiunii UV (photoaging), generand radicali liberi prin reactia cu oxigenul si favorizand aparitia ridurilor. Acidul kojic are actiune chelanta asupra fierului si a radicalilor liberi.


Mai multe studii au demonstrat ca acidul kojic are efectul de a suprima modificarile negative produse de actiunea UV la nivelul dermului.


In ce produse se foloseste acidul kojic:



  • creme si lotiuni contra petelor pigmentare sau pistruilor

  • creme, lotiuni si serumuri cu efect de albire si uniformizare a tenului

  • produse antirid

  • produse destinate ingrijirii pielii imbatranite


Dozare: 0,1 – 1% (recomandari uzuale).


Exista insa studii care arata ca se poate folosi pana la concentratii de 3% insa numai sub supravegherea unui medic dermatolog (datorita posibilelor reactii adverse).
Datorita solubilitatii sale (este solubil numai in apa) se foloseste numai in produse ce contin si apa.
Desi are efect antioxidant la nivelul pielii, acidul kojic in sine este destul de sensibil la oxidare, de aceea este necesar a se folosi impreuna cu un ingredient cu rol antioxidant (vitamina E, extract de rozmarin).


Modalitate de pastrare: in loc uscat si racoros, ferit de lumina. Este un ingredient destul de sensibil la oxidare, astfel incat daca sta in contact cu aerul mai mult timp poate deveni maroniu.


Date de siguranta:



  • uz cosmetic 

  • poate provoca iritatii la unele persoane, mai ales daca e folosit in dozaj mai mare si pe termen lung

  • a nu se lasa la indemana copiilor

  • a se evita contactul cu ochii si mucoasele


Nota: 
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si nu constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, nu constituie vreo prescriere de vreun fel. Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.




Referinte bibliografice:


Bentley R. From miso, saké and shoyu to cosmetics: a century of science for kojic acid. Nat Prod Rep. (2006)
Cabanes J, et. al. Kojic acid, a cosmetic skin whitening agent, is a slow-binding inhibitor of catecholase activity of tyrosinase. J Pharm Pharmacol. (1994)
Chang TS. An updated review of tyrosinase inhibitors. Int J Mol Sci. (2009)
Choi H, et. al. Kojic acid-induced IL-6 production in human keratinocytes plays a role in its anti-melanogenic activity in skin. J Dermatol Sci. (2012)
Draelos ZD, et. al. Evaluation of a kojic acid, emblica extract, and glycolic acid formulation compared with hydroquinone 4% for skin lightening. Cutis. (2010)
Gomes A.J., Lunardi C.N.,Gonzalez S. and Tedesco A.C. The antioxidant action of Polypodium leucotomos extract and kojic acid: reactions with reactive oxygen species, Braz J Med Biol Res, November 2001, Volume 34(11) 1487-1494