Apa de Trandafir de Damasc (Rosa Damascena)

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
  • Apa de Trandafir de Damasc (Rosa Damascena) 100ml

Apa de Trandafir de Damasc (Rosa Damascena)

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

16,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

INCI: Rosa Damascena Flower water*


*) Apa florala pura, certificata organic de producator, obtinuta prin distilarea florilor de trandafir de Damasc (Rosa Damascena) imediat dupa cules, intr-o distilerie cu traditie de familie din Bulgaria.
Fara conservanti sau alti aditivi.


Tara de origine: Bulgaria
Recolta: 2016
A se folosi preferabil inainte de 06/2019


Modalitate de ambalare: varianta de 100ml este ambalata retail in recipient PET cu pulverizator, iar varianta la 500ml este ambalata bulk in recipient HDPE cu dop (fara pulverizator).


Apa florala de trandafir mai este intalnita in literatura de specialitate si sub denumirile de hidrolat sau hidrosol de trandafir. Acest din urma termen, hidrosol, indica mai clar ceea ce este ea de fapt, si anume o solutie concentrate din flori de trandafir.


Din pacate, in spatial virtual romanesc s-a propagat o idee eronata referitor la apele florale - anume ca acestea ar fi simple ape distilate amestecate cu mici urme de ulei esential. Probabil ca pe piata exista si astfel de produse, insa acestea sunt doar niste simple ape “aromate”, departe de ceea ce inseamna o apa florala autentica obtinuta prin distilare. Apele “aromate” nu au bogatia in principii active hidrosolubile din plante si flori pe care o are apa florala autentica.


Ceea ce va propunem noi este un produs obtinut prin distilarea florilor proaspete de trandafir imediat dupa cules, intr-o distilerie cu traditie de familie din Bulgaria.


Nota: Aceasta apa florala nu contine conservanti sau regulatori de aciditate. De aceea, va rugam sa o pastrati intr-un loc uscat si racoros, ferit de lumina. Pentru a evita orice posibila contaminare a continutului sticlei, va recomandam sa nu atingeti gatul acesteia sau interiorul dopului atunci cand deschideti recipientul (pentru varianta de 500 ml). Odata turnata apa florala din recipientul original, nu turnati inapoi apa nefolosita!


Istoria milenara a trandafirului…


Probabil primele lucruri care ne vin in minte cand ne gandim la florile de trandafir sunt mirosul parfumat si frumusetea lor. Si totusi, pe langa faptul ca ne incanta simturile, trandafirul a dovedit de-a lungul timpului ca poate fi un aliat al sanatatii noastre. Cele mai vechi mentiuni despre trandafir se regasesc in placutele cuneiforme din Mesopotamia care stau marturie ca acesta era cunoscut si folosit inca de acum 5000 de ani. Placutele asiriene vorbesc despre trandafir si despre apa de trandafir, care in acea vreme nu era obtinuta prin distilare ci prin fierbere florilor de trandafir in apa. Din ea erau prescrise cantitati mici de ordinul unui carat (0,2 g), ceea ce indica cat de pretioasa era apa de trandafir. 
Mai tarziu, in perioada greaca, Dioscoride (40 – 90 d.Ch)  avea sa scrie despre calitatile astringente si racoritoare ale trandafirului, prescriind totodata lichiorul de roze pentru tratarea durerilor de cap, a problemelor de ochi, urechi sau gingii. Alte prescriptii includeau pulberea de petale de trandafir si uleiul de trandafir.Pulberea de petale de trandafiri uscate era imprastiata peste mancare pentru a trata durerile de gingii iar uleiul de trandafiri (care era de fapt un macerat al florilor de trandafir in ulei vegetal) il indica pentru atat pentru tratarea durerilor de gingii sau a aftelor cat si prin aplicatii externe pentru calmarea crampelor uterine.
Naturalistul roman Pliniu cel Batran (23-79 d.Ch) descria trandafirul ca fiind astringent si mentiona florile, petalele si mugurii ca fiind folosite pentru tratarea durerilor de cap, de urechi, de gingii , de stomac sau pentru tratarea abceselor mucoasei orale.


 Florile de trandafir, constiutenti si utilizari terapeutice


Conform studiilor efectuate in ultimii ani (Boskabady et al. 2006) florile de trandafir contin acid carboxylic, terpene, vitamina C, flavonoide (kaemferol  si quercetin), catehine, proantocianide, acizi fenolici si carotenoide (beta carotene, licopen, zeaxantina si luteina).

Dupa o evaluare critica asupra studiilor privind proprietatile farmacologice ale florilor de trandafir, Agentia Europeana a Medicamentului EMA a recunoscut acestora calitatea de remediu fitoterapeutic traditional pentru:



  • tratarea inflamatiilor mucoasei oro-faringiene

  • tratarea inflamatiilor minore ale pielii


In plus exista studii promitatoare privind utilizarea unor extracte standardizate din flori de trandafir ca agent antisolar, rezultatele preliminare indicand ca acestea au o capacitate ridicata de absorbtie a razelor UV. Totusi, EMA recomanda folosirea acestui extract in combinatie cu alti agenti antisolari.


De asemenea trandafirul poseda calitati calmante si relaxante.

Apa florala de trandafir


Apa florala de trandafir este obtinuta prin distilarea petalelor de trandafir.


Efecte asupra pielii:



  • tonifiant, astringent si antirid, datorita continutului de flavonoide cu rol antioxidant 

  • racoritor si calmant, diminueaza inflamatiile si calmeaza reactiile alergice cutanate

  • parfumeaza pielea cu mirosul discret si dulce al florilor de trandafir

  • imprima un miros parfumat cosmeticelor in care este folosita


Indicatii:



  • se poate folosi ca atare, prin pulverizare pentru a racori si pentru a improspata pielea

  • prin pulverizare sau comprese in cazul pielii inflamate

  • prin pulverizare pentru a revitaliza tenurile terne, atone sau mature

  • prin pulverizare sau comprese pentru a diminua starile emotionale tensionate, nesiguranta sau teama

  • poate fi folosita la inlocuirea partiala a apei in emulsii si creme.


Nota: in cazul in care doriti sa o folositi in emulsii si creme si, in acelasi timp, utilizati emulsifiantul Dermowax GMS SE sau co-emulsifiantul Dermowax GMS din magazinul nostru, va rugam sa aveti in vedere ca pH-ul fazei apoase trebuie sa fie mai mare de 5,5, altfel riscati destabilizarea (de-fazarea) emulsiei!


Alte utilizari:



  • poate inlocui apa distilata la calcatul rufelor; nu pateaza

  • pulverizata pe lenjerie si asternuturi le impregneaza cu mirosul dulce si senzual al trandafirilor

  • pulverizata in incaperi pentru a impregna atmosfera cu miros dulce si floral


Dozare: intre 2% - 100%


Date de siguranta:
In literatura de specialitate nu se cunosc efecte adverse sau contraindicatii. Totusi, din prudenta, va recomandam sa efectuati un test pe suprafata interioara a pliului cotului cu 24h inainte de folosirea efectiva a produsului.

Referinte bibliografice:



  • Boskabady M.H., Shafei M.N., Saberi Z., Amini S.,  Pharmacological Effects of Rosa Damascena, Iranian Journal of Basic Medical Sciences Vol. 14, No. 4, July-Aug 2011

  • 295-307EMA/HMPC/137298/2013 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) Assessment report on Rosa gallica L., Rosa centifolia L., Rosa damascena Mill., flos

  • Tsanaktsidis C.G., Tamoutsidis E, Kasapidis G, Itziou A, Ntina E, Preliminary Results on Attributes of Distillation Products of the Rose Rosa damascene as a Dynamic and Friendly to the Environment Rural Crop,  APCBEE Procedia 1 ( 2012 ) 66 – 73

  • Verma R.S., Padalia R. C. Chauhan A., Chemical investigation of the volatile components of shade-dried petals of damask rose (Rosa Damascena mill.), Arch. Biol. Sci., Belgrade, 63 (4), 1111-1115

  • Baniasad A., Khajavirad A., Hosseini M,Naser Shafei M., Aminzadah S., Ghavi M.,Effect of hydro-alcoholic extract of Rosa damascena on cardiovascular responses in normotensive rat, Avicenna J Phytomed. 2015 Jul-Aug; 5(4): 319–324.