Beta-caroten

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
  • Beta-caroten

Beta caroten

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

8,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

Beta-carotenul, un ingredient antioxidant, regenerant, ce poate ajuta in lupta cu imbatranitea prematura


Beta-carotenul este un pigment vegetal rosu-portocaliu existent in multe fructe si legume, carora le confera o culoare vesela si tonica. Morcovii, dovleacul si cartofii dulci sunt cele mai bogate surse de beta-caroten natural. Alte surse naturale sunt papaia, mango, caise, rosii, spanac sau varza. Spanacul si alte vegetale verzi nu au culoarea portocalie specifica celorlalte fructe si legume ce contin beta-caroten pentru ca au totodata o concentratie ridicata de clorofila.


Principala functie a beta-carotenului in lumea vegetala este de a proteja fructele si legumele de efectele negative ale soarelui. Din fericire pentru noi, beta-carotenul isi mentine aceasta functie si asupra organismului uman.


Beta-carotenul apartine unei clase de compusi numiti carotenoizi cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. Dintre carotenoizi, beta-carotenul este cel mai raspandit si, in acelasi timp, este singurul carotenoid care poate fi convertit in vitamina A la nivelul pielii, unde exista enzime specifice care fac posibila conversia. Beta-carotenul nu prezinta riscul de supradozare asociat vitaminei A pentru ca pielea il converteste in vitamina A atat cat are nevoie. De altfel, in medicina beta-carotenul mai poarta si numele de provitamina A.


INCI: BETA-CAROTENE


Pe scurt, despre carotenoizi...


Pielea umana, fiind ”frontiera” corpului uman la interactiunea cu mediul exterior, este supusa in mod continuu influentei radicalilor liberi care provin atat din mediul exterior cat si din procesele metabolice interne. Carotenoizii sunt substante antioxidante puternice care joaca un rol esential in neutralizarea acestor radicali liberi. Pielea umana contine carotenoizi care  protejeaza celulele impotriva oxidarii.


In ultimii ani carotenoizii au fost studiati extensiv si s-a ajuns la concluzia ca persoanele care au concentratii mari de carotenoizi in piele arata mult mai  tineri in raport cu varsta reala, in timp ce persoanele care au un continut redus de carotenoizi in piele arata mai imbatraniti fata de varsta biologica. In plus investigatiile facute prin metoda determinarii optice a topografiei pielii (optical skin surface topography) au determinat ca persoanele cu o concentratie ridicata de carotenoizi in piele au striatii dermice mai reduse, adica mai putine riduri (evaluarea striatiilor dermice este o metoda de determinare a imbatranirii cutanate, independent de varsta biologica). In consecinta, una dintre concluziile majore ale studiilor efectuate in ultimii ani a fost aceea ca o dieta bogata in antioxidanti, incluzand printre acestia si carotenoizii, poate servi ca cea mai buna metoda de prevenire a imbatranirii pielii.


Cum ajung carotenoizii in piele?


In doua forme: din alimentatie, prin consumul de fructe si  legume cu un continut ridicat de carotenoizi, galbenus de ou, etc sau din surse externe, prin aplicarea acestora direct pe piele. Cum prin alimentatie carotenoizii sunt directionati nu numai in piele ci si in multe alte procese metabolice si nu este sigur cat din ei vor ajunge si in piele,  o  forma sigura de a avea carotenoizi la nivel cutanat este aplicarea externa.


Partea buna a carotenoizilor este ca multi dintre acestia sunt liposolubili ceea ce ii face sa patrunda usor in piele si pot fi folositi atat in produse anhidre cat si in emulsii.


Proprietati si indicatii


In dermatologie beta-carotenul se foloseste pentru a trata bolile care se agraveza prin expunerea la soare, ca de exemplu urticaria solara, protoporfiria eritropoetica si lupusul. De asemenea, se foloseste si pentru a preveni evectele fototoxice ale unor medicamente.


Din studiile privind efectele aplicarii topice (externe) a beta-carotenului a rezultat ca acesta are efecte biologice importante asupra pielii:



  • stimuleaza diferentierea celulara a cheratinocitelor (celulele care constitue epidermul, stratul exterior al pielii si cel mai important din punct de vedere al interactiunii cu mediul), adica promoveaza dezvoltarea si functionarea normala a epidermului

  • stimuleaza functia imunitara a pielii

  • diminueaza inflamatia pielii ca urmare a expunerii la soare (eritemul solar)

  • impiedica oxidarea lipidelor din piele, cele care au rolul de bariera in fata agresiunii factorilor externi

  • previne degradarea colagenului ca urmare a expunerii la razele UV

  • diminueaza hiper-pigmentatiile pielii (melasma): aceasta a fost concluzia unui studiu efectuat de Departamentului de Dermatologie al Spitalului Dr.RML din New Delhi. Specialistii acestui spital au testat siguranta si eficienta beta-carotenului in aplicatii topice pe 31 de adulti cu melasma. In urma studiului s-a stabilit ca beta-carotenul a redus severitatea hiper-pigmentatiei. Cazurile severe s-au imbunatatit iar la cativa pacienti melasma a disparut. Efectele adverse au fost temporare si au constat in eritem moderat si iritatie locala in doua cazuri.

  • creste nivelul de protectie solara conferit de filtrele solare; totusi, de unul singur nu confera protectie solara masurabila prin SPF

  • in produsele anti-aging beta-carotenul se foloseste drept co-factor de protectie impotriva razelor ultraviolete si pentru a uniformiza culoarea pielii

  • datorita culorii sale intense, cosmetica naturala il foloseste din ce in ce mai des cu rol de colorant. Folosit in cantitati mici (max. 1-2%) da o nuanta oranj produselor cosmetice si o nuanta aurie pielii, uniformizand bronzul. In cantitati mai mari pigmenteaza puternic pielea  in nuante portocalii.


Stiati ca...
In functie de concentratia de carotenoizi din pielea unei persoane putem avea o imagine asupra conditiilor de viata ale acesteia? O concentratie ridicata de carotenoizi este asociata cu un stil de viata lipsit de stress si o nutritie bogata in antioxidanti, in timp ce o concentratie redusa de carotenoizi este atribuita unui stil de viata si unei nutritii nesanatoase, bolilor si fumatului.


Utilizari:



  • Uleiuri sau lotiuni pentru favorizarea bronzarii, max. 2%

  • Creme de zi pentru ten matur, sensibil sau uscat, max. 2%

  • Pentru colorarea produselor cosmetice; in cantitati mai mici de 1% pentru a le conferi o frumoasa culoare de galben

  • In sapunuri, pana la 2% pentru a obtine diverse nuante de galben-portocaliu

  • Produse de machiaj


Precautii de utilizare:
Beta-carotenul este un pigment foarte puternic ce pateaza ireversibil hainele!

A NU se consuma intern !
A NU se lasa la indemana  copiilor !
A se evita contactul cu ochii !


Mod de pastrare:
La loc uscat si racoros, preferabil la frigider


Referinte bibliografice:
Antille C., et al, Topical beta-carotene is converted to retinyl esters in human skin ex vivo and mouse skin in vivo. Exp. Dermatol. 2004; 13 (9)
Bayerl Ch, Beta-carotene in dermatology:does it help?, Acta Dermatoven APA Vol 17, 2008, No 4Kar HK, Efficacy of beta-carotene topical application in melasma: an open clinical trial. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2002 Nov-Dec;68(6):320-2.
Camera E., et al, Astaxanthin, canthaxanthin and beta-carotene differently affect UVA-induced oxidative damage and expression of oxidative stress-responsive enzymes. Exp Dermatol. 2009 Mar;18(3):222-31Epub 2008 Sep 18.
Heinrich U, et al,. " Supplementation with beta-carotene or a similar amount of mixed carotenoids protects humans from UV-induced erythema." J Nutr. 2003 Jan;133(1):98-101
Offord EA, et al, , Photoprotective potential of lycopene, beta-carotene, vitamin E, vitamin C and carnosic acid in UVA-irradiated human skin fibroblasts. Free Radic Biol Med. 2002 Jun 15;32(12):1293-303.