Extract de TATANEASA (extract glicerinic)

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări

Extract de TATANEASA (extract glicerinic)

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

6,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

Extract glicerinic de tataneasa


INCI: Glycerin, Aqua, Symphytum officinale Root Extract, Phenoxyethanol 0.45 %, Ethylhexylglycerin 0.05 %, Tetrasodium glutamate diacetate 0.047 %


Extract din radacina de tataneasa. In medicina populara si traditionala din Europa, radacina de tataneasa a fost remediul optim in caz de rani, intrucat de-a lungul timpului oamenii din diferite culturi au observat ca aceasta exercita o actiune cicatrizanta rapida si in profunzime a tesuturilor cutanate.


Ulterior, prin studii moderne, s-au descoperit si alte efecte ale radacinii de tataneasa asupra pielii: emolienta, calmanta, antiinflamatoare, catifelanta si restructuranta, fiind utila in combaterea deshidratarii pielii si a imperfectiunilor cutanate.


Dintre substantele continute in radacina de tataneasa amintim: inulina, taninuri, acid rozmarinic, triterpenoide, alantoina, alcaloizi pirolizidonici, polizaharide, polifenoli, colina, amidon, zaharuri, rasini, gume, uleiuri esentiale. Efectul terapeutic deosebit este datorat insa alantoinei, substanta cu o puternica actiune antiinflamatoare, cheratolitica si regeneranta a pielii, si acidului rozmarinic, cu rol antiinflamator si antioxidant cutanat.


Curiozitati:


Tataneasa a fost folosita inca din antichitate in medicina traditionala in toata Europa, iar in Evul Mediu a fost descrisa ca fiind una dintre plantele medicinale cele mai importante. Ulterior tataneasa a fost naturalizata si in America de Nord iar indienii americani au descoperit imediat virtutile terapeutice ale tatanesei, incluzand-o in modalitatile lor de tratament. Datorita in special alantoinei, radacina sa se folosea pentru rani, inflamatii, ulcere, contuzii, varice si vene dilatate sub forma de cataplasme care reduceau inflamatiile, grabeau procesul de vindecare si stimulau regenerarea pielii pentru a reduce dimensiunea cicatricilor. Alte utilizari erau legate de durerile articulare, durerile musculare, luxatiile sau chiar fracturile.


De altfel denumirea stiintifica Symphytum deriva din cuvantul grec Symphein care insemna a lega, a uni, a creste impreuna.


Totusi, din cauza ca ea contine si alcaloizi pirolizidinici cu potential hepatotoxic, tataneasa nu se foloseste intern. De asemenea, pentru a reduce riscul ca acesti compusi sa se absoarba in sange prin piele, se recomanda ca aceasta sa nu se utilizeze pe rani deschise. In plus, nu se foloseste de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, sau de catre copiii mici.


In Germania, celebra Comisie E care evalueaza siguranta in utilizare a plantelor medicinale, recunoaste efectele pozitive ale tatanesei atat in tratarea durerilor musculare, a durerilor articulare, a contuziilor si a hematoamelor, cat si in cicatrizarea tesuturilor cutanate, in uniformizarea aspectului pielii prin efectul cheratolitic (contribuie la descuamarea acumularilor improprii de cheratina la nivelul epidermului). In acelasi timp, Comisia E avertizeaza asupra riscurilor hepatotoxice in cazul administrarii orale sau a administrarii cutanate in cazul ranilor deschise, din cauza alcaloizilor pirolizidinici.


Proprietati cosmetice ale radacinii de tataneasa:


- antiinflamatoare
- cicatrizanta
- re-epitelizanta si regeneranta cutanat
- cheratolitica
- emolienta si hidratanta a epidermului


Utilizare:
- in produse antiacneice pentru a calma inflamatiile si a exfolia comedoanele
- in produse antiacneice pentru a cicatriza leziunile acneice
- in vergeturi pentru a contribui la cicatrizarea striaelor, vergeturile fiind cicatrici generate de ruperea tesutului conjunctiv si a epidermului


Dozare: intre 5% - 30% .
Produsul este hidrosolubil. In emulsii se adauga in faza de racire.


Date de siguranta:
- Numai pentru uz extern! A nu se consuma pe cale orala!
- A nu se folosi pe rani deschise sau zgarieturi!
- A nu se folosi de catre femeile insarcinate sau de cele care alapteaza!
- A nu se folosi pentru copiii mai mici de 3 ani!


Bibliografie selectiva:


Christiane Staiger; Comfrey root: from tradition to modern clinical trials; Wien Med Wochenschr (2013) 163:58–64 DOI 10.1007/s10354-012-0162-4
Cíntia D.S. Horinouchi, MSc; Michel F. Otuki, PhD; Botanical Briefs: Comfrey (Symphytum officinale); Close Encounters with the Environment
I.Sowa, M.Strzemski, R. Paduch, S.Zielińska; Proliferative and antioxidant activity of Symphytum officinale root extract; Natural Product Research 32(5):1-5 · May 2017
12 July 2011 EMA/HMPC/572844/2009 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC); Assessment report on Symphytum officinale L., radix