Niacinamida (Nicotinamida)

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări

Niacinamida (Nicotinamida)

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

4,50 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

Niacinamida (sau nicotinamida)


Niacinamida este forma fiziologic activa a vitaminei B3 (denumita si vitamina PP, niacina sau acidul nicotinic).


Activ dermato-cosmetic de mare valoare, cu efecte deosebite in ingrijirea pielii si multiple utilizari: contra acneei, contra rozaceei, contra petelor pigmentare, si mai ales cu rol dovedit antiaging.


In organismul uman niacinamida este o componenta esentiala a coenzimelor NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) si NADP (nicotinamide adenine dinucleotide phosphate), factori deosebit de importanti in producerea de energie, in reactiile oxidative, in protectia antioxidanta, in metabolismul si refacerea ADN-ului, precum si in evenimentele de semnalizare celulara si in metabolismul folatilor.


Istoric


Povestea descoperirii vitaminei B3 denumita si vitamina “PP”este direct legata de epidemia de pelagra de la inceputul sec. XX din statele sudice ale SUA. Pelagra era o boala nutritionala datorata unei alimentatii foarte sarace si limitative, ce genera multiple leziuni la nivelul pielii si era caracterizata prin 3 D: dermatita, dementa, diaree. De altfel, denumirea “PP” provine de la “pellagra preventive” adica factorul care poate preveni pelagra. In timp s-a descoperit ca vitamina B3 poate atat sa previna cat si sa trateze pelagra, ceea ce a dus, din fericire, la eradicarea acestei boli.


Niacinamida si pielea


Dupa descoperirea acidului nicotinic (vitamina B3) si a derivatelor sale inclusiv a niacinamidei in anul 1937, niacinamida a fost intens studiata atat in ceea ce priveste efectele interne cat si pentru aplicatiile cutanate. S-a dovedit a fi o substanta ce patrunde usor in piele si produce multiple efecte benefice asupra diferentierii celulare si are un rol important in multe procese cutanate: in sinteza sfingolipidelor (lipide precursoare ale ceramidelor, esentiale pentru bariera pielii), in sinteza colagenului si in moderarea fotoimunosupresiei determinate de actiunea razelor UV.


Spre deosebire de vitamina B3 in stare pura (acidul nicotinic), niacinamida este mai bine tolerata de piele. Acidul nicotinic folosit in produsele cosmetice determina vasodilatatie puternica – si de aici inrosirea intensa a pielii, in timp ce niacinamida nu genereaza acest efect.


INCI: Niacinamide


Forma de prezentare: pudra de culoare alba


Solubilitate: solubila in apa, insolubila in ulei


Stabilitate: este un ingredient stabil, care nu oxideaza si poate fi incalzit atunci cand se introduce in emulsii. Este totusi de preferat sa se introduca la sfarsitul procesului de emulsificare, in faza de racire. Se poate introduce si intr-un produs cosmetic gata facut, cu conditia ca acesta sa contina apa.


Niacinamida in cosmetica - functii:



  • stimuleaza sinteza lipidelor epidermului (stratul exterior al pielii – cel mai important din punct de vedere al functiei bariera a pielii). Aceste lipide sunt compuse din ceramide, cholesterol, esteri de cholesterol si acizi grasi. Niacinamida intervine direct in sinteza ceramidelor, care joaca un rol esential in integritatea structurala si functionala a barierei pielii. Reducerea cantitatii de ceramide este asociata cu pielea atopica sau imbatranita. Aplicarea cutanata ale unui produs cu 2% niacinamida a dus, conform unui studiu realizat in anul 2000 (Ertel et al.), la cresterea lipidelor epidermale si la reducerea pierderii de apa transepidermale ceea ce a imbunatatit semnificativ hidratarea pielii 

  • asigura coeziunea celulara a epidermului si are un rol important in hidratarea cutanata (printr-un mecanism independent de sinteza ceramidelor). Datorita acestei calitati se foloseste ca activ hidratant in produsele destinate pielii atopice, a xerozei (uscarea excesiva a pielii), a psoriazisului sau acneei.  

  • regleaza secretiile glandelor sebacee si diminueaza efectele acneei. Aplicarea unui gel cu 4% a demonstrat puternica activitate antiinflamatoare in cazul acneei. Studiul realizat in 1995 (Shalita et al) a demonstrat ca dupa 8 saptamani de utilizare a gelului respectiv, 82% din utilizatorii cu acnee inflamatorie au resimtit efecte positive cuantificate in reducerea semnificativa a pustulelor (62%) si a severitatii acneei (52%). Acest fapt a fost explicat prin reducerea importanta a a secretiei lipidelor sebacee, in special a trigliceridelor si a acizilor grasi. Astazi este acceptat faptul ca acneea este o boala ce implica suprapopularea canalului pilosebaceu cu bacteria Propionibacterium acnes, care se hraneste cu trigliceridele secretate de glandele sebacee 

  • enzimele in componenta carora intra niacinamida (NADH si NADPH) pot fi privite ca o moneda de schimb esentiala intre celule, cu rol major in toate procele biochimice la nivel celular. Din pacate, aceste enzime se diminueaza cu varsta, ceea ce duce la atrofierea si imbatranirea pielii. Niacinamida poate rasturna sau intarzia acest proces la nivelul pielii.

  • stimuleaza sinteza de colagen a fibroblastelor din derm (al 2-lea strat al pielii, cel ce determina fermitatea si rezistenta pielii) ceea ce o face deosebit de utila in cazul pielii imbatranite din cause naturale sau din cauza expunerii la soare in cazul careia sinteza colagenului este incetinita (“photo-aged skin” eng.) 

  • regleaza biosinteza cheratinocitelor epidermale (celule care reprezinta cca 95% din celulele epidermului), ceea ce conduce la formarea unui strat cornos perfect functional, in stare sa asigure functia bariera a pielii 

  • reduce semnificativ petele pigmentare. Niacinamida inhiba transferal melanozomilor din melanocite (celulele ce produc pigmentul ce ne coloreaza pielea cand ne expunem la soare – ne “bronzam”) catre cheratinocite (celulele aflate la suprafata pielii, in epiderm si in special in stratul cornos, stratul de celule de la suprafata pielii). Aceasta calitate se traduce faptic prin reducerea petelor pigmentare (petele gresit denumite “pete de batranete” care de fapt sunt datorate soarelui si razelor UV). 

  • imbunatateste textura si aspectul general al pielii: un studiu efectuat in 2002 (Bisset et al) indica ca dupa o folosire regulata a unui preparat cu 5% niacinamida, in saptamana 4 de la inceperea studiului aspectul general al pielii se imbunatatise vizibil (piele mai elastica, fara asperitati si neregularitati, contur mai ferm) iar in saptamana 8 de la inceperea studiului petele pigmentare se redusesera satisfacator

  • are efect antiiflamator si antialergic, ceea ce genereaza rezultate notabile in cazurile de rozacee. Diminueaza roseata si inflamatia pentru ca reechilibreaza bariera externa a pielii. Acest fapt se traduce intr-o rezistenta mai buna a pielii la patrunderea alergenilor, fapt care tine sub control manifestarile inflamatorii ale rozaceei. 


Cum se foloseste niacinamida in cosmetice:



  • prin incorporare in faza apoasa a emulsiilor (suporta incalzire) sau direct in emulsiile deja formate, in faza de racire.  

  • prin incorporare intr-un produs deja facut, daca acesta contine apa (niacinamida este hidrosolubila).


Dozare: 2% - 5%


Date de siguranta: Numai pentru uz extern!


Modalitate de pastrare: La loc uscat si racoros, ferit de lumina.


Referinte bibliografice:


Boissy, R.E., Minwalla, L., Bissett, D.L., Zhuang, J.C., and Chhoa, M., Niacinamide inhibits transfer of melanosomes from melanocytes to keratinocytes, 59th Annual Meeting American Academy of Dermatology, Washington, 2001.
Bissett, D.L., Oblong, J.E., Saud, A., and Levine, M., Topical niacinamide provides improvements in ageing human facial skin, 60th Annual Meeting American Academy of Dermatology, New Orleans, 2002.
Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. Final report of the safety assessment of niacinamide and niacin. Int J Toxicol. 2005;24 Suppl 5:1-31.
Draelos, Z.D., Ertel, E., Berge, C., and Amburgey, M.S., A facial moisturizing product as an adjunct in the treatment of rosacea, 59th Annual Meeting American Academy of Dermatology, Washington, 2001.
Ertel, K.D., Berge, C.A., Mercurio, M.G., Fowler, T.J., and Amburgey, M.S., New facial moisturizer technology increases exfoliation without compromising barrier function, 58th Annual Meeting of the American Academy of Dermatology, San Francisco, 2000.
Bissett DL1, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B vitamin that improves aging facial skin appearance. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):860-5; discussion 865.
D. L. Bissett, P. Sun, J. Li, C. A. Berge , Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin, Journal of Cosmetic Dermatology , sept. 2004
N. Otte, C. Borelli, H. C. Korting, Nicotinamide – biologic actions of an emerging cosmetic ingredient Journal of Cosmetic Dermatology , sept. 2005
O. Tanno, Y. Ota, N. Kitamura, T. Katsube, S. Inoue , Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier , Journal of Cosmetic Dermatology, sept. 2000
Paul Matts, John Oblong, A Review of the range of effects of niacinamide in human skin, IFSCC Magazine – vol. 5, no 4 / 2002