Ulei de musetel

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
  • Ulei de musetel
  • Ulei de musetel

Ulei de musetel

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

12,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Chamomilla Recutita Flower Extract


Uleiul de musetel Sanflora este preparat prin macerarea florilor de mustel in ulei de migdale dulci.  
Musetelul provine din flora autohtona.


 A nu se confunda cu uleiul esential de musetel!


Despre musetel


Musetelul este una dintre cele mai potrivite plante pentru ingrijirea pielii, in mod special daca aveti pielea sensibila sau doar iritata.


Musetelul este antibacterian, anti-fungic, antiinflamator si antiseptic. In plus exista numeroase studii care indica si faptul ca este hipoalergen, datorita capacitatii sale de a neutraliza iritantii, in mod special radicalii liberi. 


Musetelul (Chamomilla recutita / matricaria L.) este una dintre cele mai vechi plante folosite in scop medicinal in Europa. Virtutile sale terapeutice sunt cunoscute inca din Antichitate, fiind mentionate in scrierile lui Hipocrate, Galen sau Asclepius.
Apartine fam. Asteraceae/Compositae si este reprezentat de doua varietati: musetelul german (Chamomilla recutita) si musetelul roman (Chamaemelum nobile).
Denumirea stiintifica “chamomilla” provine din limba greaca si inseamna literal “mar (care creste) pe pamant”. Referirea la mar ne vine de la istoricul Plinius cel Batran care a asemuit aroma si forma florii de musetel cu cea a marului. Denumirea latina "Matricaria", derivata din cuvantul "mater" (mama), indica faptul ca musetelul a fost folosit in mod traditional in special pentru a trata probleme ginecologice specifice femeilor.


Popularitatea musetelului a crescut in Evul Mediu atunci cand a devenit un remediu des utilizat pentru o multime de probleme de sanatate. Din acest punct de vedere a fost considerat echivalentul european al Ginseng-ului din medicina traditionala chineza.


Astazi, renumele musetelului este intarit de numeroase studii care au indicat ca efectele sale terapeutice se datoreaza compusilor bioactivi pe care ii contine. Musetelul contine flavonoide, in special apigenin si luteolina, ulei esential bogat in bisabolol si chamazulena, sesquiterpene lactonice ca matricina si matricarina, mucilagii compuse din polizaharide, aminoacizi, acizi grasi, acizi fenolici etc.


In prezent musetelul se foloseste pe scara larga atat in compozitia ceaiurilor datorita proprietatilor sale calmante, carminative, antispasmodice, diuretice si relaxante, cat si in produsele de ingrijire a pielii, avand actiune calmanta, vulnerara (grabeste vindecarea ranilor) si antiinflamatoare la nivel cutanat.


Musetelul este inclus in farmacopeea a 26 de tari. Aceasta plus faptul ca este folosit in tratarea unei multitudini de afectiuni inca din antichitate, a determinat Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) sa realizeze o evaluare generala a utilizarii traditionale a musetelului, validand urmatoarele indicatii terapeutice:



  • tratamentul simptomatic al problemelor gastro-intestinale minore, ca de exemplu flatulenta si spasmele minore

  • tratamentul simptomelor racelii comune· tratamentul ulcerelor cutanate precum si inflamatiile mucoasei orale si a gatului

  • tratamentul adjuvant al iritatiei cutanate si a mucoaselor regiunii genitale si anale (numai dupa ce  alte cauze au fost excluse prin evaluarea unui medic)

  • tratamentul inflamatiilor cutanate minore, de exmeplu ca urmare a  arsurilor solare, precum si a ranilor superficiale (de ex. furuncule)

  • pentru toate indicatiile de mai sus, musetelul poate fi folosit inclusiv pentru copii incepand de la varsta de 6 luni.


Pe langa aceste utilizari, exista numeroase studii pre-clinice care indica efecte promitatoare ale musetelului in tratarea cancerului (datorita unui constituent denumit apigenin), in tratarea anxietatii, a problemelor de somn, a osteoporozei, diabetului, dismenoreei si a dermatitei atopice. Sunt insa necesare studii clinice ulterioare pentru validarea terapeutica a acestor indicatii.


Extractul uleios de musetel (uleiul de musetel)


Uleiul de musetel Sanflora este preparat prin macerarea florilor de musetel in ulei de migdale dulci. Florile de musetel provin din flora autohtona.
Acest ulei este o combinatie speciala intre doua ingrediente de nelipsit pentru ingrijirea naturala a pielii.
Este un produs recomandat pentru pielea iritata sau sensibila datorita efectului calmant, antiinflamator si favorizant al cicatrizarii cutanate in cazul leziunilor minore.


Constituenti


Fiind un extract obtinut prin macerarea in ulei de migdale dulci, uleiul de musetel contine:



  • acizi grasi esentiali: acidul linoleic

  • acizi grasi mono-nesaturati: acid oleic

  • flavonoide cu efect antioxidant

  • cumarine derivate din acid cinamic, cu efect calmant si antiinflamator

  • ulei esential, in cantitati mici dar suficiente cat sa vina cu proprietatile antiinflamatoare ale constituentilor principali ai acestuia, respective apigenin, bisabolol si matricina 


Proprietati
Putem folosi uleiul de musetel Sanflora ca:



  • antiinflamator – ajuta la diminuarea congestiei si a edemului format ca urmare a arsurilor solare

  • antimicrobian si antifungic

  • antioxidant – contribuie la protejarea pielii de actiunea radicalilor liberi· pentru a grabi vindecarea ranilor superficiale; promoveaza re-epitelizarea tegumentelor si previne infectiile cutanate. Se unge zona afectata

  • pentru a calma iritatiile pielii, arsurile minore si arsurile solare. Uleiul de musetel poate contribui la diminuarea pruritului asociat pielii uscate si poate reduce inflamatiile cutanate

  • in caz de acnee, pentru a diminua inflamatia si a grabi vindecarea leziunilor acneice

  • in compozitia emulsilor cosmetice (creme si lotiuni).


In plus, uleiul de migdale dulci face ca acest extract sa fie:



  • hidratant – acidul linoleic este indispensabil pentru integritatea barierei epidermale, cea care determina o buna hidratare a pielii

  • emolient – uleiul de migdale dulci confera pielii un aspect suplu si catifelat

  • calmant al iritatiilor cutanate minore


Indicatii:



  • pentru ingrijirea tenului matur, datorita efectului antioxidant si stimulant asupra proceselor de regenerare a epidermului

  • pentru calmarea iritatiilor cutanate, a ranilor superficiale, a arsurilor solare minore sau dupa ras

  • pentru ingrijirea pielii uscate, cu rugozitati

  • pentru ingrijirea pielii fragile si delicate


Utilizari:



  • ca atare sau inclus in uleiuri sau lotiuni pentru masaj

  • ca atare sau inclus in uleiuri sau lotiuni demachiante

  • creme si lotiuni regenerante pentru ten matur· balsamuri calmante care refac structura lipidica a epidermului

  • in compozitia produselor de ingrijire a pielii inainte, in timpul si dupa expunerea la soare

  • in produse destinate prevenirii iritatiei de scutec 

  • in produse destinate copiilor.


Dozare: intre 2% si 100%


Date de siguranta:
Uleiul de musetel poate fi folosite inclusiv de copii incepand de la 6 luni, de catre femei gravide sau care alapteaza.
In literatura de specialitate insa sunt consemnate cazuri de alergii sau de sensibilizari cutanate in urma folosirii musetelului sau a extractelor derivate din acesta. Va recomandam sa nu folositi produsul daca sunteti alergici la musetel sau la alte plante din fam. Asteraceae /Compositae (ex.margarete, crizanteme etc). Daca aveti un istoric cu alergii, va recomandam sa efectuati un test pe suprafata interioara a pliului cotului cu 24h inainte de folosirea efectiva a produsului.


Referinte bibliografice:


Agatonovic-Kustrin S, Ortakand BD, Morton DW, Yusof AP, Rapid evaluation and comparison of natural products and antioxidant activity in calendula, feverfew, and German chamomile extracts., J Chromatogr A. 2015 Mar 3;1385:103-10
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckman J, eds. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Lippincott Williams & Wilkins; 2000:57–61.
EMA/HMPC/55837/2011, Assessment report on Matricaria recutita L., flos and Matricaria recutita L., aetheroleum
Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor, Ed. Fiat Lux
Gupta V., Mittal P., Bansal P., Khokra S.L., Kaushik D., Pharmacological Potential of Matricaria recutita-A Review , International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research 2010; 2(1): 12-16
Lee SH, Heo Y, Kim YC. Effect of German chamomile oil application on alleviating atopic dermatitis-like immune alterations in mice. Journal Veterinary Science. 2010;11(1):35–41
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytotherapy Research. 2006;20(7):519–530.
Martins MD, Marques MM, Bussadori SK, Martins MA, Pavesi VC, Mesquita-Ferrari RA, Fernandes KP., Comparative analysis between Chamomilla recutita and corticosteroids on wound healing. An in vitro and in vivo study. Phytother Res. 2009 Feb;23(2):274-8.
Pledoarie pentru viaţă lungă: Sănătate prin seminţe, legume şi fructe – Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
Srivastava J, Shankar E, Gupta S (2011) Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med 3: 895–901.
Singh O., Khanam Z., Misra N., and Srivastava M., Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview, Pharmacogn Rev. 2011 Jan-Jun; 5(9): 82–95.
WHO Monograph on selected Medicinal plants