Ulei esential de fenicul

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
  • Ulei esential de fenicul

Ulei esential de fenicul dulce

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

9,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

INCI: FOENICULUM VULGARE DULCE FRUIT OIL


Produs in Italia din culturi locale, intr-o companie cu peste 80 de ani de experienta in distilarea uleiurilor esentiale.


Uleiul esential de fenicul dulce se obtine din fructele de fenicul, o planta condiment din familia Apiaceae, originara din bazinul mediteranean. Feniculul are o aroma calda si dulce, asemanatoare anasonului, chimenului sau mararului. Se foloseste in bucatariile traditionale din Europa (Grecia, Italia, Spania) si Asia (India, Pakistan dar si Siria sau Liban). In prezent aceasta planta se cultiva in Europa, Asia, precum si in regiunile temperate din Africa si America de Sud.


Beneficii:



  • drenant: favorizeaza eliminarea apei din tesuturi si contribuie la reducerea edemelor

  • tonifiant si anticelulitic: ajuta la diminuarea aspectului de „coaja de portocala”

  • antiinflamator: conform unor studii (Mascolo et al, 1987 si Ostad et al, 2001) uleiul esential de fenicul folosit in aplicatii locale are efecte asemanatoare diclofenacului

  • calmeaza durerile menstruale: in doua studii publicate in 2003 (Khorshidi et al si Jahromi et al) uleiul esential de fenicul la o concentratie de 1% -2% a dovedit efect calmant comparabil cu al altor antiinflamatoare nesteroidiene

  • imbunatateste absorbtia transcutanata a produselor topice in care este inclus

  • tonic digestiv, carminativ si stimulant al apetitului (prin masaje efectuate pe abdomen si prin inhalatii)

  • antispastic

  • contine fitoestrogeni ce contribuie la tonifierea, hidratarea si regenerarea pielii

  • tonic cardiac


Utilizari


In cosmetica:



  • creme si lotiuni anticelulitice

  • preparate topice pentru slabire si remodelare corporala

  • uleiuri pentru masaje de drenare a limfei

  • produse pentru ingrijirea tenului gras, matur sau inflamat

  • in compozitia pastelor de dinti, pentru intarirea gingiilor si ca aromatizant

  • in compozitia apei de gura

  • pentru parfumarea sapunurilor naturale


Dozaj: 0,1% – 2%


In aromaterapie:



  • masaj cu ulei vegetal in care s-a adaugat ulei esential de fenicul in cazul colicilor abdominale sau a durerilor lombare

  • masaj pe spate sau piept in caz de tuse spastica

  • masaj in partea inferioara a abdomenului pentru calmarea durerilor menstruale

  • masaj abdominal pentru stimularea digestiei sau in caz de flatulenta (balonare)

  • ca repelent contra insectelor


Dozare:



  • pentru masaj: 2 – 4 picaturi de ulei esential diluat in 10ml de ulei vegetal (de ex. ulei de migdale dulci, ulei de avocado sau ulei de masline)

  • in lampa odorizanta: 1-4 picaturi de ulei esential in 10ml apa, recomandandu-se a se combina si cu alte uleiuri esentiale


Sinergii: se combina bine cu uleiurile esentiale de geranium, lavanda, lamaie, portocala si rozmarin.


Mentiuni:
Stratul exterior al epidermului (Stratum Corneum) actioneaza ca un adevarat depozit in care uleiurile esentiale pot persista chiar si cateva ore dupa aplicarea produselor ce le contin. De aici uleiurile esentiale se pot difuza prin piele si pot ajunge in sange. Acest fapt depinde de suprafata pe care este aplicat uleiul esential, de vascozitatea uleiului vegetal purtator (in care este incorporat), precum si de volatilitatea specifica fiecarui ulei esential. Rata de absorbtie a uleiurilor esentiale (precum si a oricaror alte substante ce pot patrunde in piele) creste foarte mult daca pielea este ranita sau iritata. De aceea nu se recomanda aplicarea uleiurilor esentiale in aceasta situatie.


Atentionare 


Uz extern! Ca toate uleiurile esentiale, niciodata NU se foloseste nediluat.
NU este recomandat copiilor mici precum si femeilor insarcinate
NU este recomandat persoanelor care au sau au avut cancer estrogeno-dependent sau endometrioza, precum si celor cu hiperplazie benigna de prostata.
NU este recomandat in cazul administrarii concomitente de medicamente continand acetaminofen (Paracetamol, Tylenol).


Anumiti compusi naturali prezenti in acest ulei esential pot prezenta un risc de alergie pentru anumite persoane sensibile atunci cand utilizeaza compozitii cosmetice in care acesta a fost introdus (conform Amendamentului 7 al Directivei Europene referitoare la produsele cosmetice 2003/15/CE): d-Limonene


A nu se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-un baza corespunzatoare scopului propus.


Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.


Referinte bibliografice
Fise specificatii producator
Dr. Jean Valnet, Aromaterapia (2003)
Daniéle Ryman, Secrets of youth & beauty–aromatherapy for natural rejuvenation (2007)
Sue Clarke, Essential Chemistry for Aromatherapy, 2008
Tisserand Robert, Essential oils safety, 1995
Albert-Puleo M. 1980. Fennel and anise as estrogenic agents. Journal of Ethnopharmacology.2(4) 337-344.
Buckle Jane, Clinical Aromatherapy; Essential oils in practice, ed. Churchill Livingstone 2003
Choi EM, Hwang JK. Antiinflammatory, analgesic and antioxidant activities of the fruit of Foeniculum vulgare. Fitoterapia. 2004;75(6):557-565
Das, M.K., A. Bhattacharya, and S.K. Ghosal, 2006. Effect of different terpene-containing essential oils on percutaneous absorption of trazodone hydrochloride through mouse epidermis. Drug Delivery, 13(6):425–431.
Gilligan, N.P., 2005. The palliation of nausea in hospice and palliative care patients with essential oils of Pimpinella anisum (aniseed), Foeniculum vulgare var. dulce (sweet fennel), Anthemis nobilis (Roman chamomile) and Mentha piperita (peppermint). Int. J. Aromather., 15: 163–167.
Khorshidi, N., S.N. Ostad, M. Mopsaddegh, and M. Soodi, 2003. Clinical effects of fennel essential oil on primary dysmenorrhea. Iranian J. Pharm. Res., 2: 89–93.
Kim DH , Kim SI , Chang KS , Ahn YJ. Repellent activity of constituents identified in Foeniculum vulgare fruit against Aedes aegypti (Diptera: Culicidae). J Agric Food Chem. 2002;50(24):6993-6996.
Jahromi, B.N., A. Tartifi zadeh, and S. Khabnadideh, 2003. Comparison of fennel and mefenamic acid for the treatment of primary dysmenorrhea. Int. J. Gynecol. Obstet., 80: 153–157.
Lawless Julia, The illustrated encyclopedia of essential oils, 1995
Lis-Balchin M. 1997. A preliminary study of the effect of essential oils on skeletal and  smooth muscle in vitro. Journal of Ethnopharmacology. 58(3) 183-187.
K. Hüsnü Can Baser, Gerhard Buchbauer, Handbook of essential oils : science, technology, and applications, CRC Press 2010
Ostad, S.N., M. Soodi, M. Sharifzadeh, and N. Khorsidi, 2001. The effect of fennel essential oil on uterine contraction as a model for dysmenorrhoea, pharmacology and toxicology study. J. Ethnopharmacol., 76:299–304
Mascolo N, Autore G, Capasso F. 1987. Biological screening of Italian medicinal plants for anti-inflammatory activity. Phytotherapy Research. 1:28-31.
McGuinness Helen, Aromatherapy Basis, Ed.Hodder Arnold 2003
Schmidt Daniel, Esther Belser, Sandra Meister. Use of soy isoflavones for stimulation of skin collagen synthesis, CosmeticsDesign Europe &Com., feb.2007.
World Health Organization Monograph on selected medicinal plants, vol.3, 2007