Ulei esential de lavandina

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
  • Ulei esential de lavandina

Ulei esential de lavandina

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

9,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

INCI: Lavandula Hybrida Oil


Produs in Italia din culturi locale, intr-o companie cu peste 80 de ani de experienta in distilarea uleiurilor esentiale.


Uleiul esential de lavandina are un miros placut si intens asemanator lavandei, insa mai camforat decat al lavandei clasice.


In industria cosmetica principala utilizare a lavandinei este ca parfumant in produsele de curatare, deodorante sau parfumuri. Este un ulei esential ce rezista bine saponificarii la rece.


Lavandina sau Lavandula Hybrida este o varietate de lavanda rezultata in urma incrucisarii dintre Lavandula Officinalis (lavanda adevarata) si Lavandula spica/latifolia (lavanda spicata sau aspicul), fiind in prezent cea mai cultivata forma de lavanda, in special in Europa. 


Aceasta a aparut la inceputul secolului 18, fiind apoi cultivata pe scara larga pentru productia de ulei esential.  Spre deosebire de lavanda, lavandina tolereaza bine o multitudine de soluri si conditii climatice si de aceea este mai accesibila si mai des intalnita decat lavanda. In prezent Franta este principalul producator de lavandina din lume, peste 80% din cultura de lavanda din Provence fiind de fapt lavandina (florile au culoarea albastru-inchis in timp ce florile de lavanda adevarata sunt mov).


Beneficii:


Conform studiilor clinice efectuate in ultimii 30 de ani asupra efectelor uleiului esential de lavandina asupra pielii, acesta este:



  • analgezic

  • antiseptic

  • antiinflamator

  • vulnerar (grabeste vindecarea ranilor)

  • stimuleaza microcirculatia cutanata

  • decontractant muscular


Alte proprietati:



  • calmant, relaxant si anxiolitic: conform unui studiu efectuat pe pacienti ce urmau sa suporte interventii chirurgicale, uleiul esential de lavandina aplicat prin inhalare reduce semnificativ starea de stress reducand necesitatea de a administra medicamente de sinteza ce pot interfera cu procesul chirurgical (Braden et al., 2009). Concluzia acestui studiu a fost ca: “uleiul esential de lavandina este o solutie simpla, eficienta si cu riscuri minime dar care are potentialul de a imbunatati starea preoperativa a pacientilor si de a creste satisfactia acestora”

  • analgezic general si gastroprotectiv: conform unui alt studiu (Barocelli et al. 2004), uleiul esential de lavandina are efecte analgezice si gastroprotective rezultate in urma inhalarii, fara a avea insa si efecte sedative

  • antimicrobian si antiseptic: capacitatea de a distruge germenii patogeni il fac util in prevenirea infectarii ranilor, in scabie sau in dermatitele infectioase (conform studiilor efectuate de Rota et al., 2004 si Gabrieli et al.,1988)

  • repelent  contra insectelor: lavandina se afla pe lista produselor naturale ce au capacitatea de a tine la distanta insectele (muste, tantari), alaturi de uleiurile esentiale de tea-tree, lavanda si lemongrass

  • cicatrizant: pentru ca stimuleaza microcirculatia cutanata si regenerarea celulara, uleiul esential de lavandina este util in tratarea cicatricilor, inclusiv a celor lasate de acnee sau vergeturi (care sunt, de fapt, niste cicatrici ale dermului, mai profunde)

  • decongestionant al cailor respiratorii: usureaza respiratia in caz de raceli, bronsite, sinuzita

  • stimulant general: prezenta camforului si a linaloolului fac din uleiul esential de lavandina un stimulant bland al organismului in caz de oboseala, stres, astenie. 


Utilizare:


In cosmetica:



  • ca parfumant in sapunuri (inclusiv in sapunurile facute la rece), geluri de dus: max. 2 – 3%

  • ca parfumant in deodorante: intre 6-10%

  • pentru diminuarea cicatricilor, inclusiv a vergeturilor si a celor cauzate de acnee: 2 picaturi de ulei esential de lavandina diluate intr-un ml de ulei. Pentru sinergie: ulei de neem (caz in care evitati zona gurii), ulei de argan sau ulei de jojoba 


In aromaterapie:


Dozare: 



  • pentru masaj: 2 – 4 picaturi de ulei esential diluat in 10ml de ulei vegetal pentru proprietatile sale decontractante si antialgice

  • in lampa odorizanta: 1- 4 picaturi de ulei esential in 10ml apa in caz de anxietate, pentru imbunatatirea starii de spirit sau in caz de insomnie/ 2- 10 picaturi de ulei esential in 10ml apa  pentru indepartarea insectelor din camera


Atentionare


Anumiti compusi naturali prezenti in acest ulei esential pot prezenta un risc de alergie pentru anumite persoane sensibile atunci cand utilizeaza compozitii cosmetice in care acesta a fost introdus (conform Amendamentului 7 al Directivei Europene referitoare la produsele cosmetice 2003/15/CE): Linalool, d-Limonene


Uz extern! Ca toate uleiurile esentiale, niciodata NU se foloseste nediluat.
A nu se lasa la indemana copiilor!
A se evita contactul cu ochii!
Inainte de a folosi un ulei esential in aplicatii cutanate, realizati intotdeauna un mic test pe partea interioara a antebratului, dupa ce in prealabil ati diluat uleiul esential intr-un baza corespunzatoare scopului propus.
Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel.
Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic.
Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.


Referinte bibliografice:
- E. Barocelli et al.,  Antinociceptive and gastroprotective effects of inhaled and orally administered Lavandula hybrida Reverchon “Grosso” esential oil, Life Sci. 2004 Nov 26;76(2):213-23.
- Braden R1, Reichow S, Halm MA, The use of the esential oil lavandin to reduce preoperative anxiety in surgical patients, J Perianesth Nurs. 2009 Dec;24(6):348-55. doi: 10.1016/j.jopan.2009.10.002.
- Buckle Jane, Clinical Aromatherapy; Essential oils in practice, ed. Churchill Livingstone 2003
- Gabbrielli G, Loggini F, Cioni PL, Giannaccini B, Mancuso E., Activity of lavandino esential oil against non-tubercular opportunistic rapid grown mycobacteria, Pharmacol Res Commun. 1988 Dec;20 Suppl 5:37-40
- Kourik Robert,  The Lavender Garden: Beautiful Varieties to Grow and Gather McGuinness Helen, Aromatherapy Basis, Ed.Hodder Arnold 2003
- Lis-Balchin Maria, Lavender: The Genus Lavandula (Medicinal and Aromatic Plants – Industrial Profiles), CRC Press, 2002
- Rota C, Carramiñana JJ, Burillo J, Herrera A, In vitro antimicrobial activity of esential oils from aromatic plants against selected foodborne pathogens, J Food Prot. 2004 Jun;67(6):1252-6
- Ryman’s Daniele, Secrets of youth and beauty, 2007