Formula 1 - Crema de zi pentru ten normal si/sau matur Trandafiri si Argan

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
  • Formula 1 - Crema de zi pentru ten normal si/sau matur Trandafiri si Argan

Formula 1 - Crema de zi pentru ten normal si/sau matur Trandafiri si Argan

Descriere produs

Ingrediente necesare: Apa plata, Alcool etilic din cereale 96°, Ulei de trandafirGliceril stearat autoemulsifiant vegetal Dermowax GMS SE, Ulei de argan, Glicerina, LecitinaExtract antioxidant CO2 de rozmarinCetyl palmitat Dermowax CP, Optional: Ulei esential de geranium, recipient cosmetic 100mlMod de lucru:


 1. Ingredientele fazei A se pun intr-un vas de inox special pentru mixare. Ingredientele fazei B se pun intr-un ibric de inox. Cele doua vase de inox se pun la incalzit pe baie de apa, intr-un alt vas mai larg.


Topiti ingredientele fazei A pana la temperatura de 75°C si amestecati pana obtineti o solutie omogena; incalziti si componentele fazei B pana la aceeasi temperatura de 75°C si luati-le de pe baia de apa.


Atentie!
Intervalele de timp necesare pentru incalzirea celor doua faze sunt diferite: faza B (apoasa) mai repede, faza A (uleioasa) mai incet datorita fractiilor solide.


2. Inainte de a proceda mai departe, asigurati-va ca ambele faze au aceeasi temperatura de 75°C. Ingredientele fazei B (apoasa) se toarna peste ingredientele fazei A (uleioasa) in vasul de inox si se incepe mixarea. Pentru mixare este necesar un mixer de mana (preferabil de dimensiuni cat mai mici) de la care se utilizeaza o singura paleta. Se mixeaza la viteza mica timp de 3 minute.


3. Vasul de inox continand emulsia rezultata se pune intr-un alt vas cu apa rece si se continua mixarea pana cand amestecul ajunge sub 35°C, moment in care se adauga faza C (extractul de rozmarin)


4. Dupa ce s-a inglobat faza C se adauga incet si faza D (alcoolul etilic). Este foarte posibil ca emulsia sa se subtieze vizibil in acest moment; nu trebuie sa va speriati, continuati sa mixati tinand in continuare vasul de mixare in apa rece. La capatul altor 3-5 minute emulsia va arata ca cea din fotografie.


Optional: adaugati 3 picaturi de ulei esential de geranium - pentru miros si proprietatile pe care le confera acest ulei esential - si amestecati-le in produs


5. Transferati produsul rezultat in recipientul cosmetic destinat pastrarii; puneti capacul numai dupa ce preparatul a ajuns la o temperatura apropiata de temperatura camerei (pentru a nu condensa!). Etichetati cu numele produsului si data prepararii.


 


Textura finala a acestei creme se resimte dupa cca 12 ore.


Se pastreaza la loc uscat, ferit de lumina, la temperaturi sub 20°C minim o luna. La frigider poate fi pastrata minim 3 luni.


Cate ceva despre aceasta formula:  • crema de zi, usoara si protectoare, destinata tenului normal si/sau matur

  • este fluida si se intinde usor

  • alcoolul nu usuca pielea datorita continutului ridicat de fractii grase; de altfel, se evapora in cateva secunde dupa aplicare datorita caldurii corpului (temperatura corpului uman la suprafata pielii este de aprox. 36,5-37,2°C in timp ce temperatura de evaporare a alcoolului este de 16,6°C)

  • ingredientele lecitina si cetyl palmitat au rol de modulare a texturii preparatului (devine mai usor de intins pe piele); totodata, contribuie la mentinerea in bune conditii a epidermului (skin conditioning).


Nota: aceasta crema este 100% naturala si este conservata exclusiv cu alcool etilic din cereale. Inchideti recipientul imediat dupa fiecare utilizare, altfel alcoolul se poate evapora iar crema nu va mai fi conservata corect !


Despre utilizarea alcoolului etilic in scopul conservarii preparatelor cosmetice va invitam sa cititi mai multe detalii mai jos.


Nu uitati !  • temperatura de emulsionare (faza A si faza B) trebuie sa fie de 75° C !

  • alcoolul etilic se adauga in formula cand temperatura acesteia scade sub 35°C !; vasul de mixare trebuie pus in apa rece pentru a grabi racirea emulsiei

  • chiar daca in momentul adaugarii alcoolului crema pare ca se lichefiaza, este necesar sa mixati in continuare pret de cateva minute tinand vasul in apa rece.


***


Alcoolul etilic natural – conservant cosmetic


 Alcoolul etilic natural obtinut din cereale se foloseste in medicina ca solvent, antiseptic si dezinfectant. Este eficient in a distruge cele mai multe bacterii, fungi si virusuri. Este un ingredient esential in diverse produse farmaceutice, tincturi si lotiuni.


In produsele cosmetice naturale alcoolul etilic natural, obtinut din cereale, se foloseste ca solvent pentru extractia principiilor active din plante si cu rol de conservant. Este considerat un ingredient cosmetic sigur de catre toate institutiile de certificare organica.


Din studiile de toxicitate efectuate in ultimele decenii atat asupra alcoolului etilic natural cat si asupra altor conservanti folositi in produsele cosmetice, alcoolul etilic natural a dovedit cea mai mica toxicitate in comparatie cu orice alt conservant. Singurele situatii in care alcoolul a avut character irritant a fost atunci cand nu s-a folosit alcool etilic natural ci alcool denaturant, adica alcool etilic din diverse surse denaturat cu aditivi care il fac sa nu poata avea si uz alimentar, pentru a nu i se aplica suprataxarea specifica alcoolului alimentar.


Alcoolul are insa proasta reputatie de a “usca pielea”. Intr-adevar, in produse cosmetice cu un continut mare de alcool (peste 60%) si fara substante grase, alcoolul poate irita pielea sensibila. Insa pentru a avea rol de conservant este suficient un procent intre 15 – 20% alcool etilic, adica cu mult mai putin decat pragul de la care poate avea efecte iritante.


Totodata, trebuie stiut ca la o aplicare normala de produs cosmetic conservat cu alcool, acesta nu va stationa pe piele mai mult de cateva secunde, fiind puternic volatil. Temperatura de evaporare a alcoolului etilic este de 16°C iar temperatura pielii este mult mai ridicata, de cca 36 - 37°C.


In aceste conditii alcoolul etilic se evapora inainte de a putea avea efecte biologice asupra pielii, cu conditia ca pielea sa fie expusa la aer dupa aplicarea produsului cosmetic.


NU recomandam folosirea produselor conservate cu alcool sau care contin un procent ridicat de alcool sub pansament ocluziv (exista riscul ca in aceasta situatie alcoolul sa permeabilizeze bariera pielii si sa fie absorbit transcutanat). O situatie similara unui pansament ocluziv este cea in care dupa aplicarea pe piele a produsului cosmetic zona respectiva este acoperita strans si se impiedica sau incetineste evaporarea alcoolului.


Daca veti analiza etichetele unor produse 100% naturale apartinand unor companii certificate organic veti constata la foarte multe prezenta alcoolului etilic (“ethanol”) printre primele 5 ingrediente, ceea ce inseamna un procent de minim 15% adica limita de la care alcoolul poate fi folosit cu rol de conservant.


Formulele pe care vi le propunem si in care folosim alcoolul etilic natural cu rol de conservant sunt formule pe care le-am testat de-a lungul timpului, au un continut ridicat de substante grase si emoliente si sunt destinate aplicarii pe piele urmata de expunerea la aer.


De unde putem procura alcool etilic natural?


Din magazine. Va recomandam sa achizitionati numai alcool etilic din cereale de 96º din surse sigure, cu timbrul specific produselor din alcool lizibil si produs de un producator cunoscut de produse alcoolice. Alcoolul falsificat poate avea efecte nefaste asupra sanatatii, fie si numai daca este aplicat pe piele si nu ingerat! Firma noastra nu comercializeaza alcool.