Extract de PIPER LONGUM

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
 • Extract de PIPER LONGUM

Extract de PIPER LONGUM (extract uscat cu 90% PIPERINA)

Disponibilitate: Stoc terminat

Descriere produs

Extract de Piper Longum standardizat cu min.90% PIPERINA


INCI: Piper Longum Extract


Activ cosmetic de exceptie, obtinut din boabe de piper lung, sub forma de extract uscat standardizat cu peste 90% piperina. Un kilogram de extract se obtine din cca 50 – 60 kg de boabe de Piper Longum.


Proprietati cosmetice ale extractului de Piper Longum: • antiinflamator 

 • antioxidant 

 • purifiant 

 • stimulant al microcirculatiei cutanate 

 • agent de repigmentare a pielii 

 • activ ce diminueaza cicatricile 

 • hemostatic 

 • termogenic - produce o incalzire usoara a pielii


 


Ce este piperul lung?
Piperul lung (Piper Longum) este un tip de piper foarte parfumat originar din Bengal, cu aspect rasinos. Cand este rasnit pulberea obtinuta devine verde inchis.


De ce este de preferat in cosmetice piperina obtinuta din piperul lung (Piper Longum) in locul celei obtinute din piperul negru, care este o sursa mult mai bogata in piperina?
Piperul lung este intr-adevar mai greu de gasit, are cu cca 30% mai putina piperina decat piperul negru, insa piperina obtinuta din piperul negru are un miros mult mai intepator, in timp ce piperina obtinuta din piperul lung are un miros neutru. Din acest motiv este de preferat in produsele cosmetice.


Ce este piperina?
Piperina este substanta ce face piperul sa fie iute si intepator, conferindu-i aroma specifica. Ca substanta activă, piperina este cunoscută pentru proprietățile antioxidante și antiinflamatoare. De altfel, In medicina tradițională indiana piperul este folosit pentru tulburări gastrointestinale asociate cu inflamație și durere, intrucat stimuleaza secretiile gastrice si imbunatateste absorbtia unor substante in tractul digestiv. Desi nu intra in obiectul site-ului nostru, precizam doar ca piperina este ingredientul cheie folosit in suplimentele alimentare ca solutie pentru absorbtia unor substante greu biodisponibile, ca de exemplu curcumina. De altfel, aceasta proprietate a piperinei de a facilita biodisponibilitatea altor substante, o face utila si in cosmetica si dermatologie, intrucat are acelasi efect asupra pielii, facilitand absorbtia transcutanata a altor substante active.


Ce efecte are piperina asupra pielii?


Imbunatateste microcirculatia cutanata. Piperina stimuleaza pielea in acelasi fel in care ne stimuleaza limba si papilele gustative, activand circulatia sangelui si generand caldura (iuteala). De aceasta se leaga un alt efect, cel de incalzire a pielii.


Piperina este termogenica, adica creste temperatura in tesuturi, fiind astfel lipolitica, adica impiedica formarea de noi celule adipoase. Din acest motiv se foloseste in produsele anticelulitice si de remodelare corporala. In acest sens, actioneaza sinergic cu alte active cosmetice, precum extractul de cafea verde sau uleiul de centella asiatica. Piperina are actiune antioxidanta asupra pielii, impiedicand oxidarea lipidelor cutanate si reducand stresul oxidative asupra pielii.


Piperina are efect analgezic Piperul a fost utilizat in mod traditional pentru tratarea durerilor, dar acest mecanism analgezic nu a fost decat de curand explicat. Se presupune ca piperina actioneaza in acelasi mod cu capsaicina, o alta substanta activa cu gust iute extrasa din piperul de Cayenne (Capsicuum annuum), desi cele doua substante nu sunt identice. 


Piperina are actiune purifianta fiind des combinata cu extractul de galbenele sau de propolis pentru a trata abcesele cutanate, acneea, excesul de sebum, sau ranile superficiale.


Conform unor studii recente, piperina are efece benefice in cazul unei afectiuni autoimune a pielii numita vitiligo, caracterizata prin albirea pielii din cauza reducerii numarului de melanocite (celulele responsabile de pigmentul pielii). Studiile efectuate pe oameni au demonstrat insa ca piperina determina multiplicarea melanocitelor, facand pielea mai inchisa la culoare, iar in cazul petelor albe cauzate de vitiligo poate sa restaureze culoarea initiala. Astfe, produse continand piperina sunt folosite ca adjuvante in ingrijirea pielii afectate de vitiligo. Acestea nu inlocuiesc tratamentul de baza, ci sunt doar produse complementare.


Forma de prezentare: pudra gri-deschis.
ATENTIE: a nu se ingera (are un gust iute intepator, mai puternic decat al pudrei de piper)!


Solubilitate: partial solubila in apa; solubila in glicerina si alcool. Adaosul de uleiuri esentiale imbunatateste solubilitatea extractului in produsul finit.


Dozaj: 0,2 – 1%, dispersata in prealabil in putina glicerina. Culoarea produselor ce contin extractul uscat de Piper Longum poate varia in functie de pH.


Utilizari cosmetice: • In orice produs cosmetic cu active pretioase, pentru a facilita absorbtia transcutanata a acestora (in concentratii de 0,1%) 

 • Lotiuni sau creme pentru ingrijirea pielii grase, pielii mature sau a pielii acneice

 • Geluri pentru ingrijirea ranilor superficiale, 

 • Geluri pentru ingrijirea echimozelor si a contuziilor 

 • Lotiuni pentru masaj impotriva durerilor musculare sau a inflamatiilor articulare 

 • Lotiuni/ creme adjuvante in vitiligo


Date de siguranta:


- A nu se ingera!
- A se evita contactul cu ochii (in stare pura poate provoca leziuni oculare grave)!
- A se evita contactul cu pielea, cand piperina este in stare pura (ustura si poate provoca iritatii cutanate)!
- A nu se lasa la indemana si vederea copiilor!
- A nu se folosi in apropierea surselor de ventilatie (produs pulverulent)!
- A nu se folosi de catre persoanele alergice la piper sau ardei iute!
- Este absolut necesar sa purtati manusi si masca antipulberi cand manipulati piperina!


Nota: Informatiile din aceasta fisa sunt prezentate doar in scop educational si informativ si NU constituie o baza de tratament, prevenire sau diagnostic pentru vreo problema medicala sau de sanatate. De asemenea, NU constituie vreo prescriere de vreun fel. Pentru orice problema de sanatate va recomandam sa consultati un medic. Aceste informatii fiind destinate scopului educational pot sa nu fie complete si reprezinta o sinteza realizata din bibliografia mentionata mai jos.


 Referinte bibliografice:
Faas L et al. In vivo evaluation of piperine and synthetic analogs as potential treatments for vitiligo using a sparsely pigmented mouse model. British Journal of Dermatology 2008; 158: 941-950
G. Menchini, C. Comacchi. Testing a piperine cream with and without ultraviolet B phototherapy in 75 patients affected by bilateral vitiligo. GISV- Italian Group for the Study and Treatment of Vitiligo
Lin Z et al. Stimulation of mouse melanocyte proliferation by Piper nigrum fruit extract and its main alkaloid, piperine. Planta Med 1999; 65(7): 600-603
Meyer Rosen, Delivery System Handbook for Personal Care and Cosmetic Products: Technology , applications and formulations, ed. William Andrew Publishing, 2005.
Thuillier P et al. Effects of piperine on human melanocytes and melanoma cells in vitro. Submitted to Journal of Pharmacy and Pharmacology, October 2013.
Umar S, Golam Sarwar AH, Umar K, Ahmad N, Sajad M, Ahmad S, Katiyar CK, Khan HA. Piperine ameliorates oxidative stress, inflammation and histological outcome in collagen induced arthritis. Cell Immunol. 2013 Jul-Aug;284(1-2):51-9. doi: 10.1016/j.cellimm.2013.07.004. Epub 2013 Jul 19.
Venkatasamy R et al. Effects of piperine analogues on stimulation of melanocyte proliferation and melanocyte differentiation. Bioorg Med Chem 2004; 12(8): 1905-1920