TAURINA

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

6,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

Taurina - un ingredient cosmetic de noua generatie, are efect antioxidant, hidratant, osmo-regulator si cicatrizant asupra pielii si de stimulare a cresterii parului.


INCI: Taurine


Desi numele sau este asociat mai mult cu bauturile energizante si suplimentele alimentare destinate persoanelor care fac sport, dupa anul 2000 taurina a inceput sa fie folosita pe scara larga si in produsele cosmetice. Numeroase studii au aratat faptul ca taurina are efecte topice remarcabile, atat asupra pielii cat si asupra parului.


Taurina este un aminoacid sulfonic semi-esential (un beta-aminoacid) ce poate fi produs de corpul uman din cisteina si metionina in prezenta vitaminei B6. Cu toate acestea, cantitatea de taurina pe care corpul uman o produce poate fi insuficienta in conditii de efort fizic sustinut, in conditii de stres sau in conditii de clima foarte uscata. Alte surse de taurina sunt produsele de origine animala (oua, lapte, carne, peste si algele marine), de aceea se recomanda monitorizarea nivelului de taurina din sange la persoanele care au o dieta vegetariana (vegana).


Taurina a fost identificata pentru prima data de savantii germani Friedrich Tiedemann si Leopold Gmelin in 1827 in secretia biliara a unui taur. De aici si denumirea de taurina, de la denumirea latina Taurus.


Ulterior s-a descoperit ca la om taurina se regeste in cantitati mari in creier, in retina, in muschiul inimii, in muschii scheletici, in globulele albe, in secretia biliara sau in foliculii pilosi de la nivelul capului. Rolul taurinei in organismul uman a fost studiat intens, data fiind importanta acestui beta-aminoacid intr-o serie de procese fiziologice, inca de la conceptie. Desi nu este incorporata in proteine, taurina este o componenta importanta a sarurilor biliare (prin acidul taurocholic), contribuie la cresterea si dezvoltarea celulelor, la reglarea volumului celular, la echilibrul intre apa si electroliti ai celulelor, la controlul tensiunii arteriale, la reglarea functiilor cardiace, vasculare si renale, impiedica in vitro si in vivo oxidarea celulelor, contribuie la reglarea insulinei si a glucozei din sange ca si la controlul hormonal al sistemului nervos (Roysommuti and Wyss, 2014).


Functiile cosmetice ale taurinei


Taurina in produsele de ingrijire a parului


Asa cum am mentionat mai sus, taurina se regaseste si in foliculii pilosi de la nivelul capului, loc in care joaca un rol foarte important.
S-a stabilit ca diminuarea cantitatii de taurina din foliculii pilosi, mai exact din bulbul ce contine firul de par de pe cap (denumit par terminal) ar putea fi una din cauzele caderii parului.


Studiile au aratat ca nivelul de taurina din piele poate fi crescut prin aplicatii topice de taurina, motiv pentru care din ce in ce mai multe produse destinate ingrijirii parului o contin.


Acest lucru este posibil deoarece taurina este o molecula hidrosolubila ce poate trece de bariera pielii reprezentata de “zidul” de corneocite proteice fixate intr-un mortar lipidic intercelular, ajungand in straturile profunde ale epidermului. Accesul taurinei este favorizat de prezenta in cheratinocitele epidermale a unui neurotransmitator denumit TAUT (“Taurine Transporter”) ce asigura transportul taurinei in celule. Conform unui studiu (Kim et al, Advances in Experimental Medicine and Biology 2013) taurina impiedica caderea parului actionand ca antagonist fata de hormonul de stres DHT , considerat responsabil de caderea firului de par. Un alt studiu (Collin et al, 2006, Int J Cosmet Sci.) a demonstrat ca taurina are efect protector fata de un neurotransmitator denumit (TGF)-beta1 (transforming growth factor), care este un inhibitor al cresterii parului avand totodata rol de modificare a modalitatii de crestere a parului (determina subtierea firului de par prin inhibarea aportului de nutrienti catre fibra capilara). Cu alte cuvinte, prin inhibarea acestui neurotransmitator, taurina nu numai ca ar impiedica caderea parului, dar ar ajuta la cresterea unui par mai sanatos si mai putin fragil, asigurand transportul de nutrienti din bulbul pilos in firul de par).


Taurina in produsele de ingrijire a pielii


Asupra pielii taurina are efect:  • hidratant 

  • antioxidant, neutralizeaza actiunea radicalilor liberi la nivel celular si, mai ales, impiedica oxidarea lipidelor cutanate  

  • stimuleaza refacerea tesuturilor si impiedica aparitia cicatricilor (efect antifibrotic) 

  • tot datorita efectului sau antifibrotic se foloseste ca ingredient anti-aging diminuand formarea ridurilor 

  • anti-apoptotic, impiedica moartea celulelor epidermului, avand efect antirid


Utilizare:


Pentru par: in produse de conditionare a parului, in masti de par ce necesita umezire, in sampoane


Pentru piele: in emulsii, creme, produse ce contin apa


Cum se foloseste?


Taurina este un ingredient hidrosolubil, se adauga in faza de racire a emulsiilor, cand temperatura a scazut sub 35°C.


Dozare: 0,1 % - 5%


Contraindicatii: literatura de specialitate nu consemneaza astfel de cazuri


Date de siguranta: a nu se lasa la indemana copiilor!


Referinte bibliografice:


Kim H., Chang H., Dong-Hee Lee, Simulative Evaluation of Taurine Against Alopecia Caused by Stress in Caenorhabditis elegans, Taurine 8 pp 267-276| 10 January 2013
Fallahzadeh M.A. , Mahdavi D. , Fallahzadeh M.K. , Namazi M.R., Potential novel preventive effect of taurine versus keloid formation, Gazzetta Medica Italiana Archivio per le Scienze Mediche 2012 February;171(1):65-7
https://www.researchgate.net/publication/7105136_Taurine_improves_epidermal_barrier_properties_stressed_by_surfactants_-_A_role_for_osmolytes_in_barrier_homeostasis [accessed Feb 21 2018].
The local application of taurine-hydrated collagen membrane on human gingival wounds demonstrated the histologic evidence of rapid reepithelization with taurine. J Periodontol 2012;83:127-134.
Taurine improves epidermal barrier properties stressed by surfactants - A role for osmolytes in barrier homeostasis  - from: Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology pp 83-89
Collin, C; Gautier, B; Gaillard, O; Hallegot, P; Chabane, S; Bastien, P; Peyron, M; Bouleau, M; et al. (2006). "Protective effects of taurine on human hair follicle grown in vitro". International Journal of Cosmetic Science. 28 (4): 2