Vitamina C (acid ascorbic)

Dublu click pe imaginea de mai sus pentrua vedea poza întreagă

Micşorează
Măreşte
Mai multe vizualizări
 • Vitamina C (acid ascorbic)

Vitamina C (acid ascorbic)

Disponibilitate: În stoc

* Câmpuri obligatorii

6,00 RON
Adaugă produse în coş
Descriere produs

Vitamina C este atat o vitamina cat si un activ cosmetic cu puternice efecte anti-aging, antiinflamatorii si antioxidante. Aceste caracteristici, impreuna cu faptul ca aceasta joaca un rol cheie in sinteza de colagen, fac din vitamina C o vitamina esentiala pentru sanatatea pielii.


In plus vitamina C diminueaza petele pigmentare, ajuta la regenerarea cheratinocitelor (principalele celule ale epidermului), si sporeste sinteza lipidelor constitutive ale epidermului, contribuind astfel la mentinerea bunei hidratari si a elasticitatii pielii.


Unele studii indica faptul ca acidul ascorbic joaca un rol important in prevenirea si tratarea efectelor nocive ale radiatiilor UV asupra pielii, in mod special asupra arsurilor solare.


INCI: Ascorbic acid


Proprietati si indicatii:


Vitamina C este o vitamina solubila in apa pe care, spre deosebire de majoritatea mamiferelor, organismul uman nu o poate sintetiza, fiind necesar sa o obtina din dieta sau din aplicatiile topice (externe).


Vitamina C se gaseste in mod natural in piele, alaturi de alti antioxidanti precum acidul uric si glutationa. Odata cu inaintarea in varsta, nivelul vitaminei C din piele scadeAlti factori care favorizeaza acest lucru sunt expunerea excesiva la radiatiile UV sau fumul de tigara.


Vitamina C este transportata in piele prin fluxul sanguin si ajunge in toate straturile pielii, atat in derm (stratul intern de sustinere) cat si in epiderm (stratul exterior). Totusi, cheratinocitele, celulele constitutive ale epidermului, sunt cele care au cea mai mare capacitate de transport a vitaminei C. Epidermul nefiind vascularizat, vitamina C si alti nutrienti sunt transportati catre straturile superioare ale acestuia prin intermediul plasmei. Problema este ca atunci cand nivelul de vitamina C din plasma ajunge la saturatie, concentratia de vitamina C din piele nu mai poate creste. Asadar, cantitatea de vitamina C care poate ajunge in piele prin intermediul plasmei este limitata si nu este intotdeauna suficienta pentru a sustine pielea in fata agresiunii radicalilor liberi.


Vestea buna este legata de faptul ca vitamina C se poate absorbi si prin piele prin aplicatii externe. De aceea, vitamina C este un ingredient cheie ce nu ar trebui sa lipseasca din niciun produs de ingrijire ce contine si apa (vitamina C fiind hidrosolubila).


Mai mult decat atat, vitamina C patrunde in piele si poate ajunge in straturile profunde ale acesteia, la nivelul dermului, unde joaca un rol cheie in sinteza de colagen.


Functii ale vitaminei C in piele:


De-a lungul ultimelor decenii, vitamina C a fost studiata intensiv stabilindu-se cu exactitate rolul ei in numeroase procese metabolice, inclusiv la nivelul pielii: • efect fotoprotector: vitamina C limiteaza efectele negative induse de expunerea la radiatiile ultraviolete, inclusiv asupra ADN-ului celular, si protejeaza lipidele pielii de oxidare. In plus, diminueaza inflamatiile si impiedica apoptoza  (moartea) celulelor pielii cauzata de arsurile solare

 • aplicatiile topice de vitamina C, singura sau in combinatie cu alti antioxidanti, poate genera o fotoprotectie mai mare decat cea datorata absorbtiei prin dieta.  In combinatie cu vitamina E actioneaza in sinergie, cele doua vitamine avand impreuna un efect mai intens decat fiecare aplicata individual. In studiile efectuate, aceasta combinatie de antioxidanti a diminuat efectele imunosupresive ale razelor UV, a marit capacitatea de rezistenta a pielii la arsurile solare si a diminuat degradarea celulelor pielii ca urmare a expunerii la soare.

 • combate ridurile prin imbunatatirea hidratarii epidermului (diminueaza pierderea de apa trans-epidermala) si stimuleaza sinteza de lipide la nivelul epidermului (in mod special a ceramidelor)

 • antioxidant,  contribuie la intarzierea imbatranirii cutanate

 • stimuleaza sinteza de colagen, proteina structurala a dermului, si creste rata de inmultire a fibroblastelor (celule generatoare de fibre de colagen)

 • imbunatateste textura si elasticitatea pielii, ajuta la regenerarea celulara, la diferentierea cheratinocitelor si a stratului cornos al epidermului.

 • este cicatrizanta – contribuie atat la refacerea dermului prin stimularea sintezei de colagen cat si la refacerea barierii pielii si a stratului cornos al epidermului in cazul ranilor

 • in acnee are rol antiinflamator si diminueaza dimensiunile porilor

 • imbunatateste aspectul pielii uscate, indepartand celulele moarte si contribuind la hidratarea normala a epidermului

 • reduce petele pigmentare, diminuand sinteza de melanina si oxidarea acesteia


Utilizare:


Vitamina C sub forma de acid ascorbic nu este stabila pentru mult timp dupa ce se dizolva in apa. In plus, acidul ascorbic se degradeaza lent daca este expus la aer, caldura sau lumina.


Pentru a ne bucura de efectele ei exceptionale asupra pielii, vitamina C trebuie introdusa in: • masti cosmetice destinate utilizarii imediate

 • produse cosmetice ce urmeaza a fi folosite in maxim 2 saptamani! Acidul ascorbic face ca toate preparatele cosmetice in care il incorporati sa devina maronii! In contact cu apa si aerul acidul ascorbic oxideaza foarte repede!


Vitamina C actioneaza cel mai eficient in preparatele cu un pH in jur de 4.


Asadar, se poate utiliza in: • masti cosmetice cu efect antiaging

 • masti cosmetice cu efect de iluminare a tenului si contra petelor pigmentare

 • masti cosmetice pentru tenul inflamat (acnee, cuperoza)

 • creme si lotiuni cosmetice vitaminizante, hidratante si antirid (cu termen foarte scurt de valabilitate - intre 2 saptamani si 3 luni)

 • serumuri si lotiuni pentru depigmentare (cu termen foarte scurt de valabilitate - intre 2 saptamani si 3 luni).


Dozaj uzual: 0,6% - 5%
Studiile referitoare la dozarea vitaminei C in aplicatii topice au indicat ca aceasta nu are efecte adverse pana la concentratii de 10%.


Date de siguranta:
Uz extern
A nu se lasa la indemana copiilor!


Modalitate de pastrare: cat mai etans in recipientul initial, in loc uscat, ferit de lumina si caldura


Referinte bibliografice:
Espinal-Perez LE, Moncada B, Castanedo-Cazares JP. A double-blind randomized trial of 5% ascorbic acid vs. 4% hydroquinone in melasma. Int J Dermatol. 2004;43:604–607.
Kang JS, Jung da J, et al. Regulation of UVB-induced IL-8 and MCP-1 production in skin keratinocytes by increasing vitamin C uptake via the redistribution of SVCT-1 from the cytosol to the membrane J Invest Dermatol 2007; 127; 698-706
Jones GD, Gene expression profiling reveals new protective roles for vitamin C in human skin cells, Free Radic Biol Med 2009; 46; 78-87
McArdle F, Rhodes LE,Parslew R, et al. Uvr-induced oxidative stress in human skin in vivo effects of oral vitamin C supplementation., Free Radic Biol Med 2002; 33; 1355-1362
Podda M, Traber MG, Weber C, Yan LJ, Packer L. UV-irradiation depletes antioxidants and causes oxidative damage in a model of human skin. Free Radic Biol Med 1998; 24:55-65
Purba MB, Kouris-Blazos A, Wattanapenpaiboon N, et al.Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr 2001; 20; 71-80
Ponec M, Weerheim A, Kempenaar J, et al. The formation of competent barrier lipids in reconstructed human epidermis requires the presence of vitamin C J Invest Dermatol 1997; 109; 348-355
Rhie G, Shin MH, Seo Jy et al. Aging and photoaging  dependent changes of enzymic and nonenzymic antioxidants in the epidermis and dermis of human skin in vivo, J Invest Dermatol 2001; 117; 1212-1217
Thiele JJ, Traber MG, Tsang K,  Cross CE, Packer L. In vivo exposure to ozone depletes vitamins C and E and induces lipid peroxidation in epidermal layers of murine skin. Free Radic Biol Med 1997; 23; 385-391
Traikovich SS Use of topical ascorbic acid and its effects on photodamaged skin topography, Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 1999 Oct;125(10):1091-8.